+387 36 556 581 losrosal@bih.net.ba Pon - Pet 07:00 - 15:00

Učenici Centra „Los Rosales“ obilježili su Dan ružičastih majica s jasnom porukom nulte stope tolerancije na nasilje

Dan ružičastih majica obilježava se diljem svijeta. Povod obilježavanja ovog datuma bio je događaj iz 2007. godine kada su, u Kanadi, vršnjaci zlostavljali svog kolegu jer je u školu došao u ružičastoj majici. Nekoliko dana kasnije, njegovi prijatelji organizovali su protest podrške. Došli su u školu u ružičastim majicama.

Akcija je vrlo brzo postala globalna. Od tada se Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obilježava zadnje srijede u februaru.

 

Kao i svake godine, učenici Centra „Los Rosales“ obilježili su ovaj važan dan različitim aktivnostima s jasnom porukom nulte stope tolerancije na nasilje.

 

Pisali su, crtali i ukrašavali dvorište porukama prijateljstva, ljubavi, podrške, družili su se uz pripremu „pink palačinki“ te su učestvovali u aktivnostima Crvenog krsta u saradnji sa drugim učenicima osnovnih škola Grada Mostara. Na školskom terenu, vlastitim tijelima pravili su oblik srca držeći ružičaste papire, prisustvovali su prezentaciji na temu „Dan prevencije vršnjačkog nasilja“ te laganom šetnjom kroz grad došli do Vijećnice gdje je ujedno bila i završna zajednička aktivnost.

Related Posts