+387 36 556 581 losrosal@bih.net.ba Pon - Pet 07:00 - 15:00

PRVI SAJAM ZAPOŠLJAVANJA OSI U BIH

12.06.2019 godine u Mostaru je otvoren prvi sajam zapošljavanja OSI u BiH.Riječi dobrodošlice izlagačima, ali i posjetiocima uputili su i Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, gosp. Dobrica Jonjić, pomoćnik federalnog ministra za rad i socijalnu politiku. „Osobno sam se uvjerio, u više navrata, kako osobe s invaliditetom mogu i žele raditi, kako su lojalni radnici, te kako svojom nazočnošću  često podižu radni moral, motivirajući ostale uposlenike na snažnije zalaganje i pokretanje mnogih inicijativa. Stoga, izražavam spremnost za tim da, sukladno nadležnostima Vlade i u suradnji s gospodarskim sektorom odnosno poslodavcima učinimo više kako bi se osobama s invaliditetom omogućilo ostvarivanje prava na rad i zapošljavanje“, rekao je dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ u pozdravnom govoru nazočnima na otvaranju Prvog Sajma zapošljavanja osoba s invaliditetom održanom u Mostaru.

Istaknuo je i to kako se Sajam organizira u sklopu IPA-projekta prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te uputio zahvale Europskoj uniji koja financira ovaj projekt, ali i provodi niz drugih aktivnosti kojima podržava evropski put Bosne i Hercegovine.

„Vlada HNK nema nikakvih dvojbi i uložit ćemo sve snage da, kroz prekograničnu i međuregionalnu saradnju, te zajedničkim radom na projektima, usvojimo evropske vrijednosti.

Uz projekte koje provode kantonalna tijela, zadovoljstvo je svjedočiti i tome da postoje i projekti koji su plod konkretne saradnje vladinog i nevladinog sektora. Zadovoljstvo je veće jer projekt u sklopu kojeg je organizovan današnji Sajam promoviše ideje zapošljavanja jedne od najranjivijih populacija u našem društvu – osoba s invaliditetom“, kazao je predsjednik Herceg, dodavši kako se osobe s invaliditetom u svakodnevnu životu susreću s preprekama od onih arhitektonskih, pa informacijsko-komunikacijskih, obrazovnih, socijalno-ekonomskih i poteškoća u zapošljavanju, te kako su brojni primjeri koji pokazuju kako se upornošću i zalaganjem mogu prevladati sve barijere.

„U nadi kako će ovaj Sajam postati tradicionalan, organizatorima i učesnicima želim svaki uspjeh i pozdravljam vas s porukom i motom: ZAPOSLI OSOBE S INVALIDITETOM“, zaključio je predsjednik Herceg.

Veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark, šef izaslanstva EU, u pozdravnom govoru prisutnima istaknuo je kako projekt POWER ima za cilj stvaranje novih mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom, kao i jačanje prekogranične saradnje.

Inače, Sajam zapošljavanja osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini organizuje Caritas BiH, zajedno s drugim partnerima u sklopu projekta POWER kojeg finansira Evropska unija kroz IPA II program prekogranične saradnje BiH-Crna Gora.

Na ovom sajmu predstavio se Centar „Los Rosales“ sa radovima svojih štićenika,kao i udruženje mladih „Ružičnjaka-Los Rosalesa“ kroz svoje socijalno preduzeće „Radin“d.o.o. za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI.