+387 36 556 581 losrosal@bih.net.ba Pon - Pet 07:00 - 15:00

Obilježavanje međunarodnog dana mira u Centru

Međunarodni dan mira obilježava se 21. septembra svake godine, a utemeljila ga je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1981. godine. Cilj i svrha međunarodnog dana mira jeste obilježavanje i jačanje ideala mira među svim narodima i državama, a Rezolucijom Ujedinjenih naroda iz 2001. Godine određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na svjetskoj razini.

Pojedinci, organizacije i nacije širom svijeta svojim jednostavnim djelima toga dana zajednički šire poruku mira. Kako bi se kontinuirano podsjećalo na potrebu jačanja mirovnih poruka i ideja među svim ljudima i narodima, međunarodni dan mira je prilika da zajedničkim sudjelovanjem u raznim događajima i okupljanjima podsjetimo na važnost mira.

Ove godine Centar ”Los Rosales” je Međunarodni dan mira obilježio simbolično i prigodno na dva načina i to: povezivanjem sa drugim školama u Bosni i Hercegovini, razmjeni poruke mira i radionicama na temu Međunarodni dan mira.

Kolektiv Centra ”Los Rosales”, dana 20.09.2019. godine posjetio je Memorijalni centar Srebrenica – Potočari i prisustvovao obilježavanju 16. godišnjice od otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari. Nakon ceremonije obilježavanja otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, kolektiv Centra ”Los Rosales” na čelu sa direktoricom Mezit Mirnom, posjetio je JU Prvu osnovnu školu Srebrenica – Područnu školu Potočari. Tom prilikom uz ugodnu atmosferu upriličeno je druženje sa kolegama iz PŠ Potočari Begijom Smajić, profesoricom matematike i fizike i zastupnicom Narodne skupštine RS, Melihom Herić, nastavnicom bosanskog jezika i Almom Garagić, učiteljicom. Kolegice iz Područne škole Potočari zahvalile su se na posjeti, izražavajući veliko zadovoljstvo zbog iste, smatrajući da ovakve posjete šalju poruku mira i podršku miru i životu na tim prostorima. Centar je kao svoj doprinos darovao vrijedan poklon u školskom priboru i kancelarijskim potrepštinama, koje je kao donaciju primio od Europa Raid. Direktorica Centra je uručila sliku Starog mosta, simbola Mostara i spajanja, koju uz pomoć radnih terapeuta, izrađuju korisnici Centra. Cvijet Srebrenice ili cvijet “Sjećanje”, koji predstavlja nezvanični simbol genocida u Srebrenici, koji se dogodio za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini 1995. godine i zbirku radova Djeca Srebrenice uručeni su direktorici Centra ”Los Rosales” , ali ovaj put kao simbol mira i novog prijateljstva. Djeci, koja su upravo završavala nastavu podjelili smo slatkiše, proveli neko vrijeme u ugodnom druženju i razgovoru s njima, osluškujući njihove potrebe i probleme. Nastavak dana proveden je u ugodnom druženju, razmjeni ideja, razgovoru o problemima s kojima se susreću u svom radu kako uposlenici Područne škole Potočari tako i uposlenici Centra ”Los Rosales”.

Ako ijedno mjesto zaslužuje da se s njega pošalje poruka mira onda su to sigurno Srebrenica – Potočari. Nada i život u djeci pokazuje da života i budućnosti na području Srebrenice ima.

Tekst ćemo završiti citatom o ljubavi prema domovini Bosni iz Zbirke djece Srebrenice, koji je napisla Zejneb Malkić koji kaže: ”I ja hoću da kažem da nigdje nema ljepše zemlje do tebe. Hoću da hvalim sve tvoje ljepote. Hoću! Pa neka misli ko god šta hoće. Uspravno stoje svi tvoji stubovi, i jutarnjom rosom okupani i plavetnilom neba obasjeni. Prkosna, ponosna, i ljepša od sna, Bosna moja i Hercegovina. Još ljiljani cvjetaju, još se vihori zastava iznad Šehera, još majka sa mahramom čeka sina svoga, još se Stari u Neretvi ogleda, još ezani odjekuju … a dokle god je tako jaću te neizmjerno voljeti, Bosno, dušom i srcem, draga moja Bosno. I sad te volim duša zna, draga moja BiH!”

Međunarodni dan mira obilježen je i prigodnim radionicama s učenicima Centra ”Los Rosales” na temu mira i poslana je jasna poruka mira.