+387 36 556 581 losrosal@bih.net.ba Pon - Pet 07:00 - 15:00

Korisnici Centra učestvovali na obilježavanju Svjetskog dana osoba sa Down sindromom

Obilježavanje dana osoba s Down sindromom je održano 21.3. u sportskoj dvorani Osnovne škole “Silvije Strahimir Kranjčević” na Bijelom Brijegu, u organizaciji Udruženja studenata medicine BoHeMSA LC Mostar, u okviru projekta “Sunčana strana dlana”.

Ova manifestacija simbolično je obilježavanje jednoga datuma, ali i podsjetnik da se na poboljšanju kvalitete i uslova života ove populacije treba raditi svakodnevno.

Ovogodišnji slogan glasi “Leave No One Behind” ili u prijevodu “Ne ostavljaj nikoga iza sebe”.

Škole i udruženja koje već tradicionalno učestvuju u projektu su Udruženje za Down sindrom Mostar, Osnovna škola za djecu sa posebnim potrebama Mostar, Srednja turističko ugostiteljska škola Mostar, Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama „Los Rosales“ Mostar, ‘Nazaret’, Sveta obitelj, ‘Vedri osmijeh’ i Ustanova ‘Dječji vrtići’ Mostar.

Udruženje studenata medicine BoHeMSA LC Mostar sedmu godinu za redom obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom kroz manifestaciju “Sunčana strana dlana’”.

Down Syndrome International (DSI) službeno je odredio 21. mart kao Svjetski dan osoba s Down sindromom. Ujedinjeni narodi su 10. novembra 2011. godine prihvatili predloženu rezoluciju i donijeli odluku kojom se 21. mart obilježava kao Međunarodni dan osoba s Down sindromom.