+387 36 556 581 losrosal@bih.net.ba Pon - Pet 07:00 - 15:00

Korisici Centra obilježili međunarodni Dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježen je u ponedjeljak u Mostaru okupljanjem udruženja i ustanova koje rade s osobama s invaliditetom kako bi ukazali na potrebu osvješćivanja društva o problemima i pravima osoba s invaliditetom.

Tim povodom u Mepas Mallu organizovana je promotivno-prodajna izložba štićenika udruženja i ustanova koje rade s osobama s invaliditetom na području Mostara na kojoj su se predstavili i korisnici Centra Los Rosales.

Osnovni cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom kroz poticanje međusobne saradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom i na taj način ublažavanje posljedica socijalne isključenosti, kao i senzibilizacija javnosti na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću, a s naglaskom na mogućnosti kojima raspolažu.

Korisnici Centra su učestvovali i na mirnim protestima ispred Mepas Mall-a čiji je cilj bio podizanje svijesti o pravima osoba sa invaliditetom koja im garantuje UN konvencija ali koja se u praksi ne primjenjuju.