+387 36 556 581 losrosal@bih.net.ba Pon - Pet 07:00 - 15:00

DONACIJA KOMPLETA ZA OPISMENJAVANJE DJECE/UČENIKA OŠTEĆENOG VIDA ”OD SLOVA DO SLOVA”

15. oktobar je dan koji se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan bijelog štapa. Međunarodni dan bijelog štapa kao međunarodni praznik obilježava se od 1964. godine, kada je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, 15. oktobar proglasio Danom bijelog štapa. Bijeli štap služi osobama s oštećenjem vida kao osnovno pomagalo za kretanje, pomoću kojeg dobivaju informacije o svojoj okolini i pravovremeno otkrivaju prepreke na koje nailaze, a videćim osobama bijeli štap daje do znanja da u prometu sudjeluje osoba koja ima oštećenje vida.

Međunarodni dan bijelog štapa ove godine obilježen je na simboličan način predstavljanjem Kompleta za opismenjavanje djece / učenika oštećenog vida ”Od slova do slova”, autorice profesorice Ljuljete Kurbašić. Predstavljanje je održano u JU ”Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo”, a organizator ovog dešavanje bili su Udruženje za afirmaciju društvenih djelatnosti iz Sarajeva i Fond otvoreno društvo BiH.

JU Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama ”Los Rosales” Mostar jedan je od tri ustanove sa područja cijele Bosne i Hercegovine kojoj je ovaj vrijedan komplet za opismenjavanje djece/učenika oštećenog vida predat na trajno korištenje. Direktorica Centra Mirna Mezit uz uručene prigodne zahvalnice preuzela je komplet koji će pridonijeti aktivnijem radu sa djecom oštećenog vida. Pored naše ustanove komplete su preuzele i Elvira Ogrešević, koordinator Centra za razvoj inkluzivnih praksi Cazin i Aida Topoljak iz JU Centra za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona, Zenica.

Koristimo priliku da se još jednom zahvalimo za ovu vrijednu donaciju, a svima koji su bili uključeni u realizaciju projekta i izradi kompleta želimo puno sreće u daljem radu.