+387 36 556 581 losrosal@bih.net.ba Pon - Pet 07:00 - 15:00

Ambasador Kraljevine Norveške Nj. E. Olav Reinertsen i njegova supruga Gry Reinertsen posjetili su JU Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama “Los Rosales” Mostar

U petak 11.09.2020. godine ambasador Kraljevine Norveške Nj. E. Olav Reinertsen i njegova supruga Gry Reinertsen posjetili su Udruženje mladih “Ružičnjak – Los Rosales” I J.U. Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama “Los Rosales” Mostar.
Udruženje mladih “Ružičnjak – Los Rosalesa” jedna je od 23 organizacije civilnog društva u BiH koje su dobile bespovratne grantove kroz projekat EMBRACE – Stvaranje povoljnijeg okruženja za civilno društvo. Navedeni projekat Udruženje provodi u saradnji sa JU Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama “Los Rosales” Mostar, koji je ustupio svoje kapacitete za implementaciju ovog projekta, a sve s ciljem fokusiranja na djecu i pružanje podrške.
Cilj ove posjete bio je upoznavanje sa aktivnostima Udruženja “Ružičnjak – Los Rosales” i J.U. Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama “Los Rosales” Mostar, na pružanju podrške djeci i mladima sa teškoćama u razvoju.
“Socijalna inkluzija je osnova norveškog društva bez obzira ko ste i odakle dolazite. Kada su u pitanju djeca sa teškoćama u razvoju, vjerujemo da im treba omogućiti da postanu dio društva i pristupe tržištu rada sa jednakim uslovima kao i oni bez teškoća u razvoju. Drago mi je što smo mogli podržati ovo Udruženje i radujem se našem sljedećem sastanku na kojem ćemo raspravljati o mogućoj budućoj saradnji” kazao je Ambasador Reinertsen.
“Socijalna integracija, tj. uključivanje je jedna od najpotrebnijih stvari u društvu danas i drago nam je da su Ambasada Kraljevine Norveške i UNDP prepoznali važnost našeg projekta. Kroz projekat smo se fokusirali na djecu koja nigdje nisu uključena, znači djecu iz ruralnih područja i djecu iz socijalno ugroženih porodica koji inače ne bi mogli priuštiti ove terapije” objasnila je Mirna Mezit, direktorica JU Centra za djecu i omladinu sa posebnim potrebama “Los Rosales”.
Projekat “Servisi podrške za djecu sa teškoćama u razvoju i njihove roditelje kroz terapiju senzorne integracije/rane intervencije i savjetodavnog kutka” se provodi na području Hercegovačko-neretvanskog kantona s ciljem unapređenja kvalitete socijalne inkluzije djece i mladih sa teškoćama u razvoju.